Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τα πρώτα 20 δευτερόλεπτα μιας συνέντευξης

Από το βιβλίο Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ



Πολλοί άνθρωποι διδάσκονται ότι όταν δίνουν συνέντευξη για να προσληφθούν κάπου, θα πρέπει να δημιουργήσουν έντονη οπτική επαφή με τον συνομιλητή τους και να τη διατηρήσουν μέχρι να καθίσουν. Όμως αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις δύο πλευρές, επειδή είναι αντίθετο με τη διαδικασία που μας αρέσει να ακολουθούμε όταν γνωρίζουμε ένα καινούριο πρόσωπο. Ένας άνδρας θέλει να εξετάσει τα μαλλιά και τα πόδια μιας γυναίκας, το σχήμα του κορμιού της και τη γενικότερη εμφάνισή της. Αν εκείνη διατηρεί συνεχώς οπτική επαφή μαζί του, περιορίζει τη διαδικασία, και έτσι εκείνος μπορεί μονάχα να της ρίχνει κλεφτές ματιές στη διάρκεια της συνέντευξης για να μην τον καταλάβει, αποσπώντας έτσι την προσοχή του από το ουσιαστικό αντικείμενο της συνέντευξης. Μερικές γυναίκες απογοητεύονται επειδή σε έναν υποτιθέμενο κόσμο ισότητας οι άνδρες συνεχίζουν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά κρυφές κάμερες αποδεικνύουν πως αυτό αποτελεί μέρος της πραγματικότητας, είτε τους αρέσει, είτε όχι.

Είτε σας αρέσει, είτε όχι, κάθε άνδρας ρίχνει μια κλεφτή ματιά στα οπίσθια μιας γυναίκας όταν εκείνη βγαίνει από το δωμάτιο, ακόμα κι αν δεν του άρεσε η όψη της από μπροστά. 

Οι βιντεοκάμερες αποκαλύπτουν πως και οι γυναίκες που διεξάγουν συνεντεύξεις περνούν από την ίδια διαδικασία αξιολόγησης τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες που μιλούν μαζί τους, αν και η ευρύτερη περιφερειακή όραση της γυναίκας σημαίνει πως σπανίως γίνονται αντιληπτές. Οι γυναίκες επίσης είναι πιο αυστηρές από τους άνδρες με τις υποψήφιες και η εμφάνισή τους δεν μετρά πολύ. Οι γυναίκες εξετάζουν το μήκος των μαλλιών ενός άνδρα υποψηφίου, τα ρούχα και τον συντονισμό των κινήσεών του, τις ζάρες στο παντελόνι του και το γυάλισμα των παπουτσιών του.Οι περισσότεροι άνδρες αγνοούν εντελώς ότι οι γυναίκες εξετάζουν την κατάσταση του πίσω μέρος των παπουτσιών τους καθώς εκείνοι απομακρύνονται. 

Η ΛΥΣΗ

Όταν πηγαίνετε να δώσετε συνέντευξη, ανταλλάξτε χειραψία και μετά δώστε στο συνομιλητή σας δύο ή τρία δευτερόλεπτα να σας εξετάσει από πάνω μέχρι κάτω. Σκύψτε για να ανοίξετε τον χαρτοφύλακά ή τον ντοσιέ σας, για να τακτοποιήσετε τα χαρτιά που τυχόν χρειάζεστε, για να κρεμάσετε το παλτό σας ή για να σύρετε την καρέκλα σας πιο κοντά, και στη συνέχεια σηκώστε τα μάτια. Στις περιπτώσεις εικονικών πωλήσεων, ανακαλύψαμε πως όχι μόνο τα άτομα που ρωτήσαμε έβλεπαν με καλύτερο μάτι τους πωλητές που είχαν χρησιμοποιήσει αυτήν την στρατηγική, αλλά και αγόραζαν περισσότερα πράγματα από αυτούς.

















Δεν υπάρχουν σχόλια: