Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ



Την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί  η εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας στον  Όρμο Σοφούλη από 90 μαθητές της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια, παρουσία των εκπαιδευτικών τους. Η συγκεκριμένη ενέργεια  πραγματοποιείται στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων του Ανατόλια και συνδιοργανώνεται με το Τμήμα Περιβάλλοντος της  Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελευθέρων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA. Η δράση υποστηρίζεται και από το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και τον Πρόξενο κ. Robert Sanders που θα τιμήσει με την παρουσία του τη εκδήλωση.
Στόχος είναι η προώθηση της ενεργού εθελοντικής συμμετοχής σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, όπως, επίσης, και η προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών. Στέλεχος της HELMEPA θα αναλάβει την ενημέρωση των μαθητών για τη διαδικασία του καθαρισμού της ακτής από τα ανθρωπογενή απορρίμματα. Η καταγραφή των απορριμμάτων από προηγούμενες δράσεις έδειξε, ότι η μισή περίπου ποσότητα των ανθρωπογενών απορριμμάτων ήταν πλαστικά, τα οποία εκτός από την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργούν, αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για τη θαλάσσια ζωή.
Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA είναι μία κοινή πρωτοβουλία Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών οι οποίοι διακήρυξαν το 1982 στον Πειραιά, πως εθελοντικά αναλαμβάνουν την υποχρέωση να εξαφανίσουν τη θαλάσσια ρύπανση που προέρχεται από τα πλοία και να ανυψώσουν το επίπεδο ασφάλειας σε αυτά.

Ο Κελάριος όρμος – Ακτή Σοφούλη
Η παραλία του Κελάριου όρμου (ακτή Σοφούλη) είναι η μοναδική φυσική ακτή στην επικράτεια του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία δεν καταλήγει σε κρηπίδωμα. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό φυσικό θαλάσσιο όρμο, με μοναδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και ο οποίος ταυτίζεται με τον λιμένα “Κελάριον” των  βυζαντινών χρόνων. Στην αρχαιότητα, εκεί, η αρχαία Θέρμη ανέπτυσσε τις θαλάσσιες δραστηριότητές της με ορμητήριο το μεγάλο λιμάνι της, που σήμερα είναι βυθισμένο μπροστά από το Κυβερνείο στην άκρη του Μικρού Εμβόλου.
Ο ήπιος - χωρίς μηχανικά μέσα - καθαρισμός της περιοχής πραγματοποιείται για τρίτη φορά (ανάλογες εκστρατείες καθαρισμού διοργανώθηκαν το 2011), θα εποπτευθεί από την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ενώ θα  κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
«Στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η υποβαθμισμένη αυτή περιοχή, να αναβαθμιστεί, να αναδειχθεί και να ενταχθεί στις ζώνες περιπάτου και αναψυχής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, επιδιώκουμε την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση της περιβαλλοντικής αγωγής των νέων, ιδιαίτερα των μικρών μαθητών, σε συμπεριφορές και αντιλήψεις φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον» επισημαίνει με την ευκαιρία ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας που θα παρευρεθεί στον καθαρισμό της ακτής.

Παρών θα είναι και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Robert Sanders ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής και της συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων για την προστασία του περιβάλλοντος. «Θα είμαστε όλοι εκεί για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και να διατηρήσουμε όμορφες την παραλία και τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ. Sanders. «Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πολύ ξεχωριστή καθώς συμπράττουμε εθελοντικά με τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, θέτοντας ένα πραγματικό παράδειγμα για τη σημασία που έχει ο σεβασμός στον φυσικό πλούτο. Για περισσότερα από 30 χρόνια η HELMEPA εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον». Το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας ενεργά στις δράσεις και τα προγράμματα ΜΚΟ για την προστασία του περιβάλλοντος, θέτει πάλι σε εφαρμογή πρόγραμμα ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Κολλεγίου Ανατόλια για τον καθαρισμό της ακτής, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πάνος Βλάχος ανέφερε : «Ο εθελοντισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας του Κολλεγίου Ανατόλια από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, το Ανατόλια εδώ και χρόνια πρωτοστατεί,  έχοντας αναπτύξει και καθιερώσει πλειάδα δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος στις οποίες συμμετέχουν μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα περιβαλλοντικά προγράμματα υλοποιούνται τόσο εντός του σχολείου στο πλαίσιο του ‘Anatolia goes Green’ όσο και εκτός των ‘τειχών’ του, όπως η σημερινή μας σύμπραξη με την HELMEPA και τον καθαρισμό της ακτής Σοφούλη».


Δεν υπάρχουν σχόλια: