Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η (α)δύναμη της συνήθειας

Από το περιοδικό madame figaro, No 216, της Ζέτας Τσακούμη

Μόνο ένα απόσπασμα από ένα "ιδιαίτερο" άρθρο της Ζέτας Τσακούμης στην madame figaro. Ένα άρθρο που διαπραγματεύεται τις κακές συνηθειές μας και μας δίνει μυστικά κόλπα για να τις αλλάξουμε, όσο είναι ακόμα νωρίς. 

Αφού, λοιπόν, η συντάκτρια αναλύει "τί φταίει", αφού μας λέει λίγα λόγια για τη "λούπα της ασθένειας" και την αναγκαία "αλλαγή νοοτροπίας", καταλήγει στο κείμενό της με τίτλο "Σύμβουλος επιτυχίας":

Οπότε αυτό ήταν; Ξεμπερδέψαμε με τις κακές συνήθειες; Κάθε άλλο. Γιατί αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι απλώς η τυπολογία της ασθένειας. Η θεραπεία αρχίζει τώρα και απαιτεί προσήλωση, αποφασιστικότητα και συνειδητή δουλειά. Σήκωσε τα μανίκια και...
  • Εντόπισε τις συνήθειες που θέλεις να αλλάξεις και προσπάθησε να τις δουλέψεις μία προς μία. Δεν υπάρχει πιο σίγουρη μέθοδος αποτυχίας από το να βάλεις τον πήχη-ποιοτικό ή ποσοτικό-πολύ ψηλά. 
  • Εκπαίδευσε τον αυτοέλεγχό σου. Ο αυτοέλεγχος είναι σαν ένας μυς που αφού τον έχουμε κουράσει χρησιμοποιώντας τον για να αποφύγουμε έναν πειρασμό είναι πιο εξασθενημένος μόλις χτυπήσει την πόρτα ο επόμενος. Αντί να τον εξουθενώσεις με τον υπερβάλλοντα ζήλο σου στην αρχή, εξάσκησέ τον σταδιακά, ώστε να γίνεται κάθε μέρα και πιο δυνατός. 
  • Επιμονή στο στόχο για τριάντα μέρες. Τόσο λένε οι έρευνες ότι χρειάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αποτοξινωθεί από τις παλιές συνήθειες και να εκτελέσει τις νέες αυτόματα. 
  • Απόφυγε καταστάσεις συνδεδεμένες με τις παλιές συνήθειες. Αν βάλεις στόχο να αρχίσεις να τρως πιο υγιεινά, ξεκίνησε αλλάζοντας σούπερ μάρκετ. Αγοράζοντας τα τρόφιμα σου από το ίδιο γνώριμο μέρος, το πιθανότερο είναι πως θα καταλήξεις να ακολουθείς με το καρότσι σου τη συνηθισμένη διαδρομή και να βάζεις τα ίδια πράγματα. 
  • Προτίμησε ένα νέο μαγαζί και δημιούργησε ένα νέο πιο υγιεινό shopping list που θα συνδέσεις αυτόματα με το νέο κατάστημα. 
  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Το να αντικαταστήσεις τις τηγανιτές πατάτες με λαχανικά αποκλείεται να εκκρίνει τα ίδια επίπεδα ντοπαμίνης. Οπότε πώς μετατρέπεται η συμπεριφορά αυτή σε συνήθεια; Πρέπει να τη συνδέσεις με μια ανταμοιβή που θα εκκρίνει ντοπαμίνη.  Γιατί δεν κάνεις δώρο στον εαυτό σου εκείνο το μίνι φόρεμα τώρα που χάρη στη νέα διατροφή σου, έχεις απαλλαγεί από την κυτταρίτιδα;
  • Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση. Εξασκήσου στη νέα σου συνήθεια όσο συχνότερα γίνεται. Έτσι τη δυναμώνεις. Φαντάσου τη σαν ένα στενό μονοπάτι στο μυαλό σου, που όσο το περπατάς πλαταίνει και γίνεται πιο ευκολοδιάβατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: