Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τάκης Χρυσικάκος: ¨Κάποτε υπήρχε ο Μινωτής, η Παξινού, η Λαμπέτη. Τώρα ποιά πρότυπα να δείξω στα παιδιά μας;¨



Άνθος του γιαλού με τον Τάκη Χρυσικάκο
26 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2012


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο IANOΣ η Συνέντευξη Τύπου για τη θεατρική παράσταση ¨Άνθος του γιαλού¨, η οποία θα ανέβει μόνο για 10 παραστάσεις στο Θέατρο Άνετον, με πρωταγωνιστή τον Τάκη Χρυσικάκο στον ρόλο του ¨αγίου των γραμμάτων¨, σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ο γνωστός ηθοποιός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, απάντησε στην ερώτηση που συχνά του γίνεται τον τελευταίο καιρό από τον κόσμο: ¨Γιατί τώρα, Παπαδιαμάντη¨. ¨Το έργο πρωτοανέβηκε το 2005. Συνεπώς, παίζεται τώρα πια, επτά ολόκληρα χρόνια. Κάθε φορά είναι διαφορετική, κάθε ανέβασμα είναι αλλιώτικο. Οι εποχές είναι δύσκολες. Μετράμε απώλειες. Η λεγόμενη κρίση, όμως, είναι θέμα παιδείας. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με οικονομική κρίση, έχουμε να κάνουμε κυρίως με κρίση αξιών¨, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Χρυσικάκος, ενώ συμπλήρωσε: ¨Όλα αυτά τα χρόνια δίνονταν βάρος στο φαίνεσθαι. Ξεχάσαμε το ¨είναι¨. Η lifestyle νοοτροπία στην Ελλάδα ήταν κακουργηματική. Κάποιοι επώνυμοι και κάποιοι αρθρογράφοι προέτρεπαν τη νεολαία σε έναν τρόπο ζωής, όπου η κλεψιά είχε μετατραπεί σε κυρίαρχη ιδεολογία. Γι’ αυτό επέλεξα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς Παπαδιαμάντη. Γιατί στον Παπαδιαμάντη θα συναντήσει κανείς 13.000 λέξεις, με τον Σεφέρη στη δεύτερη θέση, όπου κανείς θα συναντήσει 3.500 λέξεις. Την ίδια στιγμή που τα παιδιά σήμερα αρκούνται στο να χρησιμοποιούν το πολύ 10¨. Ο γνωστός ηθοποιός τόνισε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξανασυστήσουμε στον κόσμο τις μεγάλες αξίες του τόπου. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η εποχή επιτάσσει να σταθούμε στα μεγάλα πρότυπα. Και ένα από αυτά είναι αδιαμφισβήτητα ο Παπαδιαμάντης, ο οποίος μάζεψε τους πολύτιμους λίθους της χώρας μας, δηλαδή τη γλώσσα μας. ¨Κάποτε υπήρχε ο Μινωτής, η Παξινού, η Λαμπέτη. Τώρα ποιά πρότυπα να δείξω στα παιδιά μας;¨ αναρωτήθηκε ο Τάκης Χρυσικάκος.

Στη συνέχεια, ο αγαπητός ηθοποιός έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας: ¨Και στην κοινωνία που ζούμε, σε αυτήν την ρημαγμένη κοινωνία, υπάρχουν αξίες. Αθόρυβοι άνθρωποι που δεν προβάλλονται μεν, προσφέρουν δε. Δίπλα σε αυτούς πρέπει να σταθούμε. Δίπλα σε εκείνους που τολμούν να πάνε αντίθετα στο ποτάμι¨.
Αμέσως μετά απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων ενώ μοιράστηκε μαζί τους συγκινητικά σχόλια των θεατών της παράστασης όλα αυτά τα χρόνια, μεταξύ των οποίων και τα παρακάτω. Το πρώτο από έναν βοσκό: «Δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά δεν έχασα ούτε μια λέξη», και μετέπειτα εκείνο από μια κυρία που παρακολουθούσε για τρίτη φορά την παράσταση: «Πώς γίνεται να κάθομαι στην πλατεία του θεάτρου, να σας παρακολουθώ πάνω στη σκηνή και να μυρίζω θάλασσα;».
Συντελεστές:
Θεατρική προσαρμογή: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Εικαστική παρέμβαση: Νίκος Πετρόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης

Πρόγραμμα Παραστάσεων:
Παρασκευή 26/10   ώρα: 21:15
Σάββατο 27/10       ώρα:18:15 & 21:15’
Κυριακή 28/10       ώρα:18:15 & 20:15
Δευτέρα 29/10       ώρα:21:15
Τρίτη 30/10           ώρα:21:15
Τετάρτη 31/10        ώρα:21:15
Πέμπτη 1/11           ώρα:21:15
Παρασκευή 2/11       ώρα:21:15   

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 12€,
με προπώληση εισιτηρίων από τον ΙΑΝΟ είσοδος 10€,
φοιτητικό – μαθητικό 10€, ομαδικά (σχολεία) 5€
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ
Προπώληση Εισιτηρίων:
Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ: Αριστοτέλους 7
τηλ: 2310 276 447
Γραφείο Τύπου
Βίλυ Αργυρούδη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6957 268 739

Δεν υπάρχουν σχόλια: