Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η τεχνική με τις τρείς λίστες.

Όσοι διαβάζετε σταθετά το moirasou.org -να δω χεράκια!!!- θα έχετε διαβάσει και τα κάτωθι άρθρα μου:



Τυχαία, λοιπόν, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε των Εκδόσεων Καστανιώτη και κόλλησα στο απόσπασμα που αναφερόταν σε κάτι ανάλογο.



Ας ρίξουμε μια βιαστική ματιά:

Γράψε λίστες!

Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα μέσα σου. Η καταγραφή θα σε βοηθήσει να διακρίνεις τί πραγματικά θέλεις. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να αρχίσεις να επικεντρώνεσαι στους στόχους σου. 
Για τους αρχάριους, συνιστώ την τεχνική με τις Τρείς λίστες, η οποία περιγράφεται παρακάτω. Είναι πολύ απλή, πριν όμως ξεκινήσεις, σου υπενθυμίζω ότι την άσκηση αυτή δεν την κάνεις για τους άλλους, αλλά εσένα τον ίδιο. Κανείς άλλος δεν θα διαβάσει όσα γράφεις, γι' αυτό να είσαι ειλικρινής. Αφού ξεκινήσεις, μην ξεχνάς ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να αλλάξεις γνώμη: Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται συνεχώς. Αν σήμερα γράψεις, κάτι με το οποίο αύριο διαφωνείς, απλά άλλαξέ το. Μπορείς να γράψεις όσες λίστες θέλεις. Μπορείς να τις αλλάζεις, να τις διορθώνεις, να τις πετάς και να ξεκινάς από την αρχή (αν νιώθεις μπερδεμένος ως προς το ποιοΊ είναι οι αληθινοί σου στόχοι, η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη). 
Η άσκηση αυτή είναι προσωπική σου υπόθεση, γι' αυτό καλό θα είναι οι λίστες σου να μένουν μυστικές. 

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ!

1) Η λίστα της αποδέσμευσης. 
Ξεκίνησε γράφοντας μια λίστα με όσα είσαι βέβαιος ότι δεν θέλεις άλλο πια στη ζωή σου. Κατάγραψε αντικείμενα, ανθρώπους, νοητικές καταστάσεις και συμπεριφορές, συναισθήματα, σχέσεις και εργασιακές συνθήκες. Μη διστάζεις. Μη σκέφτεσαι τί θα πουν οι άλλοι για τη λίστα αυτή. Απλά κατάγραψε όλα όσα θέλεις να φύγουν από τη ζωή σου. Κατάγραψε όλα όσα νιώθεις ότι δεν εξυπηρετούν πια το Ανώτερο Καλό σου. Δεν παίζει ρόλο αν το άτομο ή το αντικείμενο κάποτε υπήρξε σημαντικό για σένα. Θυμήσου ότι με την αποδέσμευση δεν εξυπακούεται ότι δεν συμπαθείς κάποιον ή ότι τον καταδικάζεις. Κάτι που κάποτε σε εξυπηρέτησε μπορεί να μην σου είναι πλέον χρήσιμο. Για αυτό, λοιπόν, ευλόγησέ το με αγάπη και άφησέ το να φύγει. 



2) Η λίστα με τις ευχές. 
Εδώ θα πρέπει να γράψεις όλα όσα νομίζεις πως θέλεις να υλοποιηθούν στη ζωή σου. Μη φοβηθείς να καταγράψεις όλα όσα θέλεις, την παραμικρή σου επιθυμία. Μην ασχολείσαι με όσα νομίζεις ότι θέλουν οι άλλοι να έχεις. Μην ασχολείσαι με όσα νομίζεις ότι θεωρούν αποδεκτά για σένα. Η λίστα αφορά αυτά που εσύ θέλεις να υλοποιηθούν στη ζωή σου. Είσαι σίγουρος ότι αυτά είναι όλα; Μήπως θέλεις κι άλλα; Μη συγκρίνεις τις δικές σας επιθυμίες με όσα θέλουν οι άλλοι. Αυτό που θέλουν οι άλλοι είναι δικός τους λογαριασμός. Αυτό που θέλεις εσύ είναι επιλογή σου, επειδή εδώ μιλάμε για τη δική σου ζωή. Γι' αυτό μην ανησυχείς αν καταγράψεις πράγματα "τρελά" ή δύσκολα προς το παρόν να επιτευχθούν. Αν τα θέλεις, γράψτα. Όπως είπα, η λίστα αυτή είναι προσωπική σου υπόθεση, για δική σου και μόνο ενημέρωση. Στόχος της είναι να σου δώσει ένα σημείο έναρξης, να σε βοηθήσει να εστιαστείς και να αναπτυχθείς. Φαντάσου ότι είσαι γλύπτης και πλάθεις ένα κομμάτι πηλό το οποίο αντιπροσωπεύει τη ζωή σου και μην ξεχνάς ότι το αριστοτέχνημά σου αυτό (τη λίστα) δεν θα το δείξεις σε κανέναν. 


3) Η λίστα της ευγνωμοσύνης. 
 Τέλος, για να μπουν όλες αυτές οι λίστες σε λογική σειρά και να σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις πόσο καλά λειτουργεί η ζωή σου, προτείνω να ολοκληρώσεις την άσκηση αυτή φτιάχνοντας μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Με άλλα λόγια, γράψε μια λίστα με όλα όσα σου έχει ήδη δώσει το σύμπαν, με την αφθονία που χαρακτηρίζει τη ζωή σου. Αυτό το τμήμα της άσκησης είναι πολύ ενδιαφέρον, επειδή από την στιγμή που θα ξεκινήσεις, θα διαπιστώσεις ότι η λίστα θα γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Απλά και μόνο όταν κοιτάζεις την λίστα αυτή, θα νιώθεις καλύτερα και πολύ πιο ευτυχισμένος από ό,τι πριν. Η ευγνωμοσύνη και η βαθιά αναγνώριση έχουν τη μαγική δύναμη να διευρύνουν την καρδιά και να προσελκύουν ακόμα περισσότερα οφέλη στη ζωή μας. 




2 σχόλια:

Maria Kok είπε...

Τωρα που θα δουλευουμε 6 μερες τη βδομαδα και 13 ωρες τη μερα, που να βρουμε χρονο για λιστες?

Λες να την φτιαξω τωρα που ακομα μπορω,ε?

Maria Kok είπε...

Υ.Γ.: Δεν ξερω αν το ειδες, αλλα εγω σηκωσα χερακι.............