Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ο άνθρωπος "θετική ενέργεια"- Ευτύχης Μπλέτσας- γράφει για τη Θετική Ενέργεια...

Από το βιβλίο Θετική Ενέργεια του Ευτύχη Μπλέτσα, Foodmusic books

Λίγα λόγια: Για το βιβλίο του Ευτύχη με τίτλο Θετική Ενέργεια είχα ακουστά πολύ καιρό πριν μου παραχωρήσει τη συνέντευξη για το μπλογκ μου (http://moirasou.blogspot.gr/2012/06/blog-post_15.html). Μόνο ακουστά, όμως. Δεν το είχα πιάσει στα χέρια μου. Δεν το είχα ξεφυλλίσει. Δεν είχα γελάσει με τα σκίτσα του. Δεν είχα μπει στη διαδικασία να περιηγηθώ στις σελίδες του, προκειμένου να μελετήσω τις απλές τεχνικές και συμβουλές που δίνει για περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Ώσπου το αποφάσισα. Ένα πρωινό, με μια κούπα καφέ στο φλιτζάνι μου, την ώρα που κοιτούσα τη βιβλιοθήκη μου και διαπίστωνα ότι...κάτι λείπει. 



Σήμερα που σας γράφω, το βιβλίο του είναι στο κομοδίνο μου και όχι στοιβαγμένο στη βιβλιοθήκη, καθώς δεν χορταίνω να το διαβάζω. Το ανοίγω σε κάποια τυχαία σελίδα κάθε φορά που περνάω από το κομοδίνο και διαβάζω (ξανά) κάποιο απόσπασμα-συμβουλή. 

Μείωσε τις όξινες τροφές...
Μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τη διαδικασία...
Τρώγε λιτά, ήρεμα και ξεκούραστα...

...και ακόμα 206 σελίδες που θέλεις-δε θέλεις σου φτιάχνουν τη διάθεση. 

Για μια μικρή πρόγευση, ρίξτε μια ματιά στα αποσπάσματα του βιβλίου του που ακολουθούν. 

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφέρω πρώτα εκείνο το μικρό απόσπασμα που κάνει μνεία στη φιλοσοφία του moirasou:

Η ενέργεια μοιράζεται και όταν τη μοιράζεσαι με τους άλλους εμπνέεις και αυτούς να κάνουν όλα όσα μπορούν να κάνουν για να αποκτήσουν, να φυλάξουν, να προστατεύσουν, να πολλαπλασιάσουν, να επενδύσουν και να μοιράσουν ενέργεια με θετικό τρόπο. Μη ξεχνάς ότι η συνολική ενέργεια εκπέμπεται απότο Σύμπαν και διοδεύεται στους ανθρώπους που έχουν ανοικτούς τουςδέκτες τους για να την υποδεχτούν.

Ας περάσουμε τώρα, όμως, σε μερικές από τις συμβουλές του βιβλίου
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις παρακάτω:

Τρώγε ωμή σαλάτα με κάθε γεύμα. Οι φυτικές ίνες και τα ένζυμα βοηθάνε την πέψη. 

Τρώγε πολλές πρασινάδες, όπως σπανάκι, μαρούλι, ρόκα και μαϊντανό.

Πίνε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. 

Επέλεξε για σνακ φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς. 

50% κάθε  γεύματος να είναι ωμές ακατέργαστες φυσικές τροφές.

70% της διατροφής σου να είναι ωμά ακατέργαστα φυσικά τρόφιμα. 

Τρώγε φαγητά με λαχανικά και βάζε στο πιάτο γαρνιτούρα λαχανικών. 

Τρώγε τοπικά, εποχικά λαχανικά που δεν έχουν ταξιδέψει από μακρυά. 

Επέλεγε καθαρά βιολογικά φρούτα και λαχανικά. 

Μαγείρευε ελεφρά τα λαχανικά, στον ατμό, βραστά ή ψητά. 

Τρώγε με ποικιλία, ισορροπία και μέτρο.

Δώσε βάρος στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. 

Η μίξη πολλών διαφορετικών τροφών και ο κακός διατροφικός συνδυασμός σε ένα γεύμα είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάποιος νιώθει βαρύς μετά το φαγητό. 

 Τα λιπαρά είναι πιο δύσπεπτα από τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Απαιτούν πολύ χρόνο για να χωνευτούν και μία σύνθετη διαδικασία για να χωνευτούν. 



Το κρύο νερό και τα παγωμένα ποτά με το φαγητό δυσκολεύουν την χώνεψη όσο τίποτα άλλο. 

Τα πρόσθετα των τροφίμων αποτελούν κάτι ξένο για τον οργανισμό μας, δεν απορροφώνται σωστά και μπερδεύουν την διαδικασία της χώνεψης. 

Φτωχή διατροφή σημαίνει έλλειψη βιταμινών, φυτικών ινώνκαι ένζυμων από το διαιτολόγιο. Οι περισσότερες βιταμίνες δρουν και ως καταλύτες στην διαδικασία της διάσπασης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. 

Όταν τρως κάτι την ώρα που χωνεύεις είναι σαν να ανοίγεις το πλυντήριο στην μέση της πλύσης και να βάζεις μέσα κι άλλα βρώμικα ρούχα. Άφησε αρκετό κενό μετά το φαγητό για να επιτρέψεις την χώνεψη  να ολοκληρωθεί προτού ξαναφάς. 

Για να έχεις την ενέργεια που θες, δεν χρειάζεται να το παρακάνεις με βαριά και εντατική γυμναστική. Αρκούν: α) Καθημερινή αεροβική γυμναστική, μεσαίας έντασης με κάποιες έντονες στιγμές β) ασκήσεις δύναμης 3 φορές την εβδομάδα γ) ασκήσεις ευλυγισίας και τεντώματα κάθε μέρα. 

Η ξεκούραση είναι σαν το φαγητό. Πρέπει να είναι τόση όση χρειαζόμαστε. Ούτε λιγότερη αλλά ούτε και περισσότερη. Η παραπάνω ξεκούραση μας κουράζει περισσότερο και μας κάνει βαριεστημένους. Η ξεκούραση όπως και η τροφή πρέπει να είναι λίγη και καλή. Σκοπός είναι να έχουμε ποιότητα ξεκούρασης, για παράδειγμα ύπνο αποδοτικό που ξεκουράζει το σώμα και το μυαλό. 

Το να πηγαίνεις σε ένα μέρος που δεν έχεις ξαναπάει κάθε χρόνο είναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις. Ταξίδεψε στον κόσμοκαι πήγαινε σε χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Πήγαινε σεμέρη με ιστορία και μέρη όπου υπάρχει μεγαλύτερη εξέλιξη. 

Απόφυγε την τηλεόραση πριν κοιμηθείς. Αφιέρωσε ένα μισάωρο πριν πας στο κρεβάτι σε σένα. Βάλε απαλή μουσική και διάβασε κάτι εμπνευστικό, σκέψου όμορφες στιγμές από τη ζωή σου, γράψε μερικές σκέψεις σου και σημείωσε όσα έμαθες την ημέρα που πέρασε. 

Αν οι αρνητικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι που δεν μπορείς να αποφύγεις τελείως, μείωσε την επαφή σου μαζί τους. Μην τους προκαλείς και μη δημιουργείς κόντρες γιατί αυτό και μόνο σου ρουφάει την ενέργεια.Μάθε να συμφωνείς ακόμα κι αν μέσα σου πιστεύεις κάτι άλλο. Αυτή είναι μία από τις καλύτερες στρατηγικές. 

Αν θέλεις να αλλάξεις το μέλλον σου, άλλαξε τις σκέψεις σου. 

Το μυαλό λειτουργεί σαν κατσαρόλα: Αν φτιάχνεις μια σάλτσα, οτιδήποτε βάλεις μέσα θα είναι παρόν στο τελικό αποτέλεσμα. Αν βάλεις καλά υλικά και μαγειρέψεις σωστά το αποτέλεσμα θα βγει καλό.Αν βάλεις εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το κάψεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για σένα. Αν όμως το μαγειρέψεις σωστά σε χαμηλή φωτιά, τότε αυτό που θα φας θα είναικαι νόστιμο και υγιεινό. Αν όμως βάλειςλάδι μηχανής, όσο καλά κι αν το μαγειρέψεις το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Αν θες λοιπόν το μυαλό σου να σκέφτεται θετικά και να σου βγάζει νόστιμες και υγιεινές σκέψεις, εκτός από καλός μάγειρας πρέπει να δίνεις και καλά υλικά. 




Στο βιβλίο του Ευτύχη θα βρεις αναλύσεις για όλες τις παραπάνω συμβουλές του καθώς και για άλλα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά σου. 

Στην προσωπική του διαδικτυακή σελίδα, bletsas.gr , μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του και να προμηθευτείς κι εσύ τόσο αυτό, όσο και τα υπόλοιπα βιβλία του, σε ιδιαιτέρως προσιτές τιμές. 






















Δεν υπάρχουν σχόλια: