Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ολική Eπαναφορά....στις σκοτεινές αίθουσες!



Total Recall

Για μένα ο Σεπτέμβριος -όπως θέλω να πιστεύω και για πολύ κόσμο- σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας κινηματογραφικής σεζόν.
Το ξεκίνημα μας βρίσκει με λίγες αλλά αξιόλογες ταινίες: O γνωστός σε όλους μας Batman επέστρεψε, ο «πιπινολάτρης» Γούντι Άλλεν με την ταινία του “Στην Ρώμη με αγάπη” είναι εδώ και το ίδιο συμβαίνει και με την “Ολική Επαναφορά”, στην οποία θα ρίξουμε μια ματιά παρακάτω.
Η «Ολική Επαναφορά» που προβάλλεται αυτήν την στιγμή στους κινηματογράφους είναι ένα ριμέικ της ταινίας του 1990, με πρωταγωνιστή τότε τον πρώην Κυβερνήτη της σχεδόν χρεοκοπημένης Καλιφόρνιας, τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ .


Η ταινία που προβάλλεται αυτήν τη φορά με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στον δικό μας «Μέγα Αλέξανδρο» του Όλιβερ Στόουν το 2004, δεν ακολουθεί πιστά την πρώτη ταινία και αυτό αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τον θεατή.
Η ιστορία της «Ολικής Επαναφοράς» εξελίσσεται στα τέλη του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με το έργο, τα πράγματα για την ανθρωπότητα δεν εξελίσσονται και πολύ καλά, μιας και ο κόσμος έχει πια καταστραφεί από ένα χημικό πόλεμο.
Στη μεγαλύτερη διάρκεια, τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Λονδίνο του μέλλοντος και καλά είναι να το επισκεφθείτε τώρα που μπορείτε, γιατί στο μέλλον δεν θα αποτελεί τουριστική ατραξιόν πια, μιας και η πόλη είναι μουντή και με εξαθλιωμένους ως επί το πλείστον κατοίκους!
Μην γελιέστε! Αυτή η ταινία είναι 100% αρσενική από την αρχή μέχρι το τέλος ! Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος λόγος για να την παρακολουθήσει μια γυναίκα είναι ο πάντα γοητευτικός Κόλιν Φάρελ. Το άλλοτε κακό παιδί του Χόλυγουντ έχει για παρτενέρ διπλά του δυο όμορφες υπάρξεις που γραφούν τόσο στο πανί, όσο και στο ταμείο: την Κέιτ Μπεγκινσντειλ (Underworld,Nothing but the truth) και την ανερχόμενη Τζέσικα Μπίελ (New years eve,A-team).


Μετά από το πρώτο χλιαρό 20λεπτο της ταινίας, ώστε να μπούμε στο κλίμα της εποχής, αρχίζει ένα ξέφρενο κυνηγητό που διαρκεί μέχρι και το τέλος.  Οι σφαίρες που πέφτουν στην ταινία, μάλιστα,  είναι πιο πολλές από τις σταγόνες της βροχής που πέφτουν στο Λονδίνο του μέλλοντος και πιστέψτε με είναι πολλές.
Ο ήρωας μας δεν ακολουθεί την ερμηνεία του αγαπημένου μας Άρνι της πρώτης ταινίας -πώς θα μπορούσε άλλωστε;- και έτσι η ταινία ξεφεύγει από τις τυπικές αμερικανικές χιουμοριστικές ατάκες, μετά από στιγμές μεγάλης έντασης.
Από την άλλη, τα 120.000.000$ που ξοδεύτηκαν για την ταινία, φαίνεται πως έπιασαν τόπο και με το παραπάνω.  Το οπτικοακουστικό κομμάτι της ταινίας είναι υπέροχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και όμορφο, μιας και στο μέλλον - σύμφωνα με το στόρι της ταινίας- τα μουντά χρώματα κυριαρχούν και οι hi-tech εγκαταστάσεις κάνουν την εμφάνιση τους παντού.
Ο Κόλιν Φάρελ μοιράζεται το βάρος της ταινίας με την Κέιτ Μπεγκινσντειλ, σε ένα ρόλο διαφορετικό από ό,τι συνήθως, μιας και εδώ η Κέιt είναι ο θύτης και όχι το θύμα.  Γεγονός που αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή,  μιας και στον ρολό της “κακιάς” είναι εξίσου όμορφη, τόσο πολύ ώστε να σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για τις γυναίκες της γηραιάς Αλβιόνας!


Η ταινία διαρκεί  σχεδόν 2 ώρες και είναι καθαρά ψυχαγωγική.  Μην την πάρετε στα σοβαρά, μιας και εδώ οι νομοί της φυσικής απουσιάζουν για άλλη μια φορά. Χωρίς να επιδιώκω να σας χαλάσω την πλοκή της ταινίας, θα δείτε σφαίρες να αψηφούν τους νομούς της βαρύτητας και αλλά πολλά, τα οποία ακόμα και στο μέλλον δεν δύναται να συμβούν, μιας και το ανθρώπινο σώμα έχει και… τα όρια του.
Τα 6,5-7,0 ευρώ που θα δώσετε για την ταινία, θα πιάσουν τόπο. Την "Ολική Επαναφορά" την συνιστώ ανεπιφύλακτα, για να την παρακολουθήσουν κυρίως ανδροπαρέες.
Όσο για τις κυρίες εκεί έξω, λίγη υπομονή! Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια ταινία  που θα μπορείτε να την παρακολουθήσετε κι εσείς, με ή χωρίς το έτερον σας ήμισυ!

Κωνσταντίνος Λευκαδίτης 
klefkaditis@yahoo.com

1 σχόλιο:

Maria Kok είπε...

Εγω που ειμαι αγοροκοριτσο, καλε κυριε, μπορω να τη δω???