Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ 4-8 ΜΑΙΟΥ


Το βιωματικό -διαδραστικό σεμινάριο: Αφήγηση Παραδοσιακών Παραμυθιών, διοργανώνει  η μη κερδοσκοπική εταιρία Action Art/Εικαστική Δράση (προώθηση εικαστικής παιδείας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και διάδοση  της αφήγησης παραμυθιών)

Στις 5&6 Μαίου θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια.    
Στις 4,7 &8 θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις . 
Το πρόγραμμα των αφηγήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα 

Εμψυχωτές του σεμιναρίου  ο J. Porcherot (αφηγητής και ιδρυτής του Festival des Contes  Loire ) και η Ρ. Δημητρέση (ζωγράφος, εκπαιδευτικός, αφηγήτρια), Αίγλη Μπρούσκου κοινωνική ανθρωπολόγος.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι 30 Απριλίου.

Το σεμινάριο έχει ως σκοπό να εισαγάγει  τους συμμετέχοντες  στη τέχνη της αφήγησης και να δώσει την ευκαιρία :
-να ανακαλύψουν ή να εμπλουτίσουν  τα  εκφραστικά τους μέσα,
-να γνωρίσουν τα είδη ρεπερτορίου και τις ιδιαιτερότητες τους
-να συλλέξουν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να έρθουν σε επαφή με στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού και της κουλτούρας άλλων λαών, διευκολύνοντας  με τον τρόπο αυτό την κατανόηση θεμελιωδών ομοιοτήτων και βασικών διαφορών ανάμεσα στους σύγχρονους πολιτισμούς.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε : επαγγελματίες ή μελλοντικούς επαγγελματίες του χώρου της προσχολικής αγωγής, της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας, των μουσείων, των κοινωνικών επιστημών και του Θεάτρου, σε εμψυχωτές ομάδων, γονείς  και σε όσους απλά  ενδιαφέρονται για την τέχνη της  αφήγησης και επιθυμούν να αποκτήσουν τα  απαραίτητα εφόδια  για την αξιοποίηση του  .

Διάρκεια : Σ/Κ  5 & 6 Μαίου, 16 ώρες εργαστήρια με coffee  break, στις 4,7,8, Μαίου: 4 ώρες αφήγησης

Κόστος συμμετοχής 60 Ευρώ

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

Πληροφορίες –Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-20:00  στο τηλ 2310 266 857 ,www.action-art.gr
                                                                                        Action Art/ Εικαστική Δράση


 
Λίγα λόγια για τους εμψυχωτές:

Ο Jean Porcherot  ανήκει στους νεο-αφηγητές που συντελούν στη διάδοση του παραδοσιακού παραμυθιού μέσα από τον λόγο, καθώς εδώ και 30 χρόνια περίπου, ανακαλύπτει συνεχώς  παραμύθια,  εξερευνά με πάθος τη διεθνή κληρονομιά του παραμυθιού, εμπλουτίζοντας ασταμάτητα το ρεπερτόριο του και εκπαιδεύοντας νεο- αφηγητές, επαγγελματίες ή λάτρεις του παραμυθιού. Καταρχήν καθηγητής κλασικής φιλολογίας και εμψυχωτής εργαστηρίων έκφρασης στα εκπαιδευτικά εργαστήρια (σήμερα  Αteliers de la rue Raisin). Το 1983 συναντά τους νεο-αφηγητές και εκπαιδεύεται στο παραμύθι (Agnes Chavanon, Abbi Patrix, Michel Hindenach, Mimi Bfarthelemy) και στο τραγούδι (Evelyne Giradon). Το 1990 εγκαταλείπει την εκπαίδευση και γίνεται επαγγελματίας αφηγητής. Στα Ateliers αναπτύσσει έναν δικό του  τρόπο εκπαίδευσης και εμψύχωσης με τον οποίο επιμορφώνει τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό  (Αγγλία, Ισπανία, Τυνησία, Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία)  . Είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής των  Φεστιβάλ Παραμυθιού στη Loire (1991-1993) και το 1994 σε συνεργασία με τον φορέα Αteliers de la rue Raisin δημιουργούν  τη  ΄΄Βραδιά των Παραμυθιών΄΄ (1994-2010…), η οποία θεσμοθετήθηκε και σε συνεργασία με το Astronef οργανώνουν τις εβδομάδες Παραμυθιού (2010-2012). 

Η  Ροδάνθη Δημητρέση σπoύδασε Καλών Τεχνών (Diplome National Superieur dExpression Plastique στο  Ecole Regionale  des Beaux- Arts de St Etienne στη Γαλλία  και από το 2006 είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην Ελλάδα (ΕΚΕΠΙΣ). Από το 2004 είναι εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την παιδαγωγική αξία της εικαστικής έκφρασης. Από το 1995 ασχολείται με το παραμύθι. Εκπαιδεύτηκε στην προφορική  αφήγηση λαϊκών παραδοσιακών παραμυθιών και στην παιδαγωγική τους αξιοποίηση  στα Ateliers de la rue Raisin στη Γαλλία . Το 2000 υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης συνέβαλε  στην οργανωμένη προσπάθεια  που έγινε στην Ελλάδα για την προβολή της παιδαγωγικής αξίας του παραμυθιού με αφηγήσεις σε σχολεία, παιδαγωγικά ινστιτούτα, πολιτιστικούς χώρους και εκπαιδευτικό  σεμινάριο. Το 2009 συμμετέχει στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Art/Εικαστική δράση (www.action-art.gr) με στόχο την προαγωγή της εικαστικής παιδείας, την διάδοση της αφήγησης παραμυθιών και μονιμοποιεί τη συνεργασία της με τον αφηγητή Jean Porcherot εμπνευστή και ιδρυτή του Φεστιβάλ Παραμυθιών στο Departement Loire. Διδάσκει στη Δημόσια Εκπαίδευση , συμμετέχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με φορείς της πόλης με σκοπό την προβολή του παραμυθιού και την παιδαγωγική του αξιοποίηση.
Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, και πήρε τη διδακτορική της διατριβή από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου, με θέμα τη διακίνηση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία του 20ου αιώνα. Διδάσκει ανθρωπολογικά και λαογραφικά μαθήματα στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης από το 1996, και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης από το 1987. Οργανώνει σεμινάρια για παραμύθια στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Επιστημονικού Σωματείου Μέριμνας Παιδιού και Εφήβου. Μαζί με την Άννα Αγγελοπούλου έχει δημοσιεύσει τρεις τόμους του Ελληνικού Καταλόγου των παραμυθιών του αρχείου του Γ. Μέγα, στα πλαίσια του προγράμματος ερευνών και δημοσιεύσεων του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας. Συνεργάστηκε με το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, γράφοντας το παραμυθιακό υλικό για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα.Ερευνητικά ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις σε θέματα όπως: συγγένεια, υιοθεσία και διακίνηση των παιδιών, κοινωνική πολιτική, φύλο, μετανάστευση, παραμύθια.

H Action Art/Εικαστική Δράση, είναι  μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2009 από τη Ροδάνθη Δημητρέση (ζωγράφος - Beaux Arts – εκπαιδευτικός), την Εύη Συμεωνίδου (εκπαιδευτικός) και τη Moυρελή Φρόσω (ψυχίατρος). Κύριο έργο της είναι να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις και εφόδια για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο της εικαστικής αγωγής, ή σε συναφείς χώρους, μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια και ποικίλες δράσεις αυτοεξέλιξης. Eνας από τους βασικούς σκοπούς της είναι και η διάδοση της προφορικής αφήγησης παραμυθιών.






Δεν υπάρχουν σχόλια: