Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Επειδή δίπλα μας μπορεί και να έχουμε ανθρώπους που δεν ξέρουμε τι νιώθουν για εμάς...

Από το βιβλίο Αγάπης Γράμματα των Εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα.

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα,

Το λεωφορείο σταματάει, ο οδηγός σού χαμογελάει, τα παράθυρα λάμπουν κι έχεις άφθονα ψιλά. Στ' αριστερά, στη σειρά με τα μονά καθίσματα, το τελευταίο, το αγαπημένο σου, είναι άδειο, σαν να γράφει το όνομά σου. Το λεωφορείο ξεκινάει, τα φανάρια γίνονται πράσινα καθώς πλησιάζει, και ο τύπος που τρώει ηλιόσπορους μαζεύει τα φλούδια σε μια καφέ χαρτοσακούλα.
Ο ηλικιωμένος ελεγχτής δεν ζητάει να δει το εισιτήριό σου, ανασηκώνει απλώς ελαφρά το καπέλο του και με πολύ ευχάριστη φωνή σου εύχεται καλή μέρα.
Και θα είναι καλή η μέρα. Επειδή είναι τα γενέθλιά σου. Είσαι κεφάτη, είσαι όμορφη και έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Τέσσερις στάσεις ακόμη και θα χτυπήσεις το κουδούνι, και ο οδηγός θα σταματήσει μόνο για σένα.
Θα κατέβεις από το λεωφορείο, κανείς δεν θα σε σπρώξει και η πόρτα δεν θα κλείσει ώσπου να απομακρυνθείς. Και το λεωφορείο θα φύγει, οι επιβάτες θα χαίρονται για σένα και ο τύπος με τους ηλιόσπορους θα συνεχίσει να σου κουνάει το χέρι σε αποχαιρετισμό, έτσι, δίχως λόγο, ώσπου να τον χάσεις από τα μάτια σου.
Ποιος χρειάζεται να υπάρχει λόγος; Είναι γενέθλια και στα γενέθλια συμβαίνουν ωραία πράγματα. Το κουτάβι θα τρέξει προς το μέρος σου και, άμα το αγγίξεις, θα κουνήσει την ουρά του. Όταν η μέρα είναι ξεχωριστή, ακόμα και τα σκυλιά το καταλαβαίνουν.
Στο διαμέρισμά σου, κόσμος θα περιμένει στο σκοτάδι, πίσω από τα όμορφα έπιπλα που διαλέξατε οι δυο σας. Μόλις ανοίξεις την πόρτα, θα πεταχτούν ξαφνικά για να σου κάνουν έκπληξη. Ακριβώς με τον τρόπο που αρμόζει σε πάρτυ έκπληξη.
Θα είναι όλοι εκεί, όλοι οι άνθρωποι που αγαπάς. Οι πολύ κοντινοί σου και οι πιο σημαντικοί για σένα. Και θα έχουν φέρει τα δώρα που αγόρασαν ή που ονειρεύτηκαν οι ίδιοι. Δώρα εμπνευσμένα αλλά και χρήσιμα.


Οι αστείοι θα διασκεδάσουν. Οι έξυπνοι θα μάθουν, ακόμη και οι μελαγχολικοί θα γελάσουν ανυπόκριτα. Το γεύμα θα είναι καταπληκτικό, έπειτα θα σερβίρουν φράουλες, και στο τέλος μιλσέικ με γεύση βανίλια από το καλύτερο ζαχαροπλαστείο της πόλης. [...]
Στο τέλος θα φύγουν, κι εκείνοι που θέλεις να σε φιλήσουν θα σε φιλήσουν, κι εκείνοι που δεν θέλεις θα σου σφίξουν απλώς το χέρι. Και ο μοναδικός που θα μείνει εκεί θα είναι ο άντρας που ζεις μαζί του, πιο ευγενικός και πιο γλυκός από κάθε άλλη φορά.
Αν θέλεις, θα κάνετε έρωτα, διαφορετικά θα σου κάνει μασάζ με λάδι, αγορασμένο ειδικά από ένα παλιό μαγαζί βεδουίνων. Δεν έχεις παρά να το ζητήσεις, κι εκείνος θα χαμηλώσει τη λάμπα αλογόνου και θα καθίσετε αγκαλιασμένοι, περιμένοντας την αυγή.
Κι αυτή τη μαγική νύχτα, θα είμαι κι εγώ εκεί, θα πίνω το μιλσέικ μου με γεύση βανίλιας και θα χαμογελάω αληθινά. Και αν θέλεις, πριν φύγω, θα σε φιλήσω. Και αν δεν θέλεις, θα σου σφίξω απλώς το χέρι. 

ΕΤΓΚΑΡ ΚΕΡΕΤ

Ο ΕΤΓΚΑΡ ΚΕΡΕΤ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1967 και είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνίας και του κινηματογράου του Ισραήλ.

Υ.Γ. Αφιερωμένο με αγάπη στον καλύτερό μου φίλο, Δημήτρη Γράβαλο, ο οποίος έχει σήμερα τα γενέθλιά του. Να σε χαιρόμαστε!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια: