Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Το "φαινόμενο" Pro...

Πόσες γυναίκες, άραγε, εκεί έξω δεν έχουν πέσει θύματα του Pro (Pro evolution soccer) κατά καιρούς;
Πόσες φορές, αλήθεια, ακούσατε στο ακουστικό σας να λέει το άλλο σας μισόελα μωράκι μου είμαι με έναν φίλο και θα πάμε να παίξουμε Pro...;"
Σε αυτό το κείμενο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για αυτό το "φαινόμενο" που σας έχει κάνει να περάσετε κάποια από τα βράδια σας μοναχικά.
Για να τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...
Η ιστορία του Pro ξεκινάει στο -όχι και τόσο- μακρινό 1996. Αυτή είναι η χρονιά που έμελλε να επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά στο το πώς βλέπει τα βιντεοπαχνίδια, αυτή είναι η χρονιά που κυκλοφόρησε στην αγορά και το παιχνίδι με την ονομασία Goal Storm.
Και από τότε, κάθε χρόνο, κυκλοφορεί και η καινούργια του έκδοση. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι το 2001 το παιχνίδι ονομαζόταν International Superstar Soccer (ISS) ενώ το εν λόγω παιχνίδι κυκλοφόρησε για το Playstation 1 και είχε μεγάλη επιτυχία, κάνοντας εχθρούς και φίλους να υποκλιθούν στην καλύτερη μεταφορά ποδοσφαίρου στις κονσόλες.
Μια λεπτομέρεια που θα πρέπει να λεχθεί είναι οτι το παιχνίδι δεν φτιάχτηκε από Ευρωπαίους ή Αμερικανούς αλλά από... Γιαπωνέζους. Τι και αν δεν ξέρουν οι Γιαπωνέζοι να κλωτσούν το τόπι; Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι κατάφεραν μια χαρά να το περάσουν στις οθόνες μας, κάνοντας όλους τους ποδοσφαιρόφιλους στον πλανήτη να "λιώνουν" ατέλειωτα βράδια μπροστά στις τηλεοράσεις τους.
Η μεταφορά του παιχνιδιού από το Playstation 1 (PS1) στο Playstation 2 (PS2) έγινε ομαλά το 2001 και απογείωσε την εμπειρία σε πρωτόγνωρα επίπεδα, αφήνοντας το αντίπαλο δέος που ακούει στο όνομα FIFA πολύ πίσω.
Δίπλα στη λέξη Pro άρχισε να εμφανίζεται και μια άλλη λέξη. Η λέξη εθισμός. Ακριβώς αυτό ήταν που προκαλούσε στα εκκατομμύρια των παθιασμένων ανδρών με το ποδόσφαιρο. Παρέες με μπύρες και πίτσες παντού και όλοι κολλημένοι με το Pro όλη την δεκαετία του 2000. Ατελείωτες κόντρες μεταξύ φίλων σε σπίτια καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας και να τα πονεμένα δάχτυλα.. και να οι κάλοι... ενθύμια από την χτεσινή μάχη!
Το 2008 το παιχνίδι περνάει αισίως στην τρίτη γενιά κονσολών, στα σημερινά Playstation 3(PS3) και XBOX 360. Το παιχνίδι ποιοτικά αρχίζει να δείχνει σημάδια κόπωσης και ο ανταγωνισμός μετά από πάρα πολλά χρόνια καταφέρνει όχι μόνο να το πιάσει αλλά και να το προσπεράσει: Το FIFA, στη νέα πια γενιά κονσολών, είναι καλύτερο αισθητικά αλλά και ποιοτικά. Εμείς, όμως, πιστοί οπαδοί του Pro δεν αλλαξοπιστούμε, Αντίθετα, συνεχίζουμε μέχρι τις μέρες μας να το στηρίζουμε και να παίζουμε ατελείωτες ώρες.
Επιπλέον, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του παιχνιδιού από το 2008 και μετά που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πλέον ο παίχτης μπορεί να παίζει και μέσω διαδικτύου και να ανταγωνίζεται παίχτες από όλον τον κόσμο καθώς επίσης να συμμετέχει σε πρωταθλήματα και τουρνουά ή ακόμα και να παίζει με έναν φίλο του από τον καναπέ του σπιτιού του με δύο άλλους φίλους που ζουν, για παράδειγμα στην Αλάσκα, σε κόντρες 2 εναντίον 2 (2V2).
Το Pro έχει κρατήσει παρέα σε μια ολόκληρη γενιά πια και τα τελευταία χρόνια έχει γινει “μόδα”. Ας συμφωνήσουμε, όμως, ότι κάθε πράγμα έχει την ιστορία του και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Για να καταφέρει αυτό που κατάφερε το Pro, κάποιοι δουλεψαν και οραματίστηκαν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν στον χώρο των παιχνιδιών.  Το Pro κατάφερε να προσομοιώσει τον "Βασιλιά των σπορ" και να κάνει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους να ονειρευτούν πώς θα ήταν αν ήταν αυτοί εκεί έξω που πατάνε το χορτάρι του Καμπ Νου και του Ολντ Τραφορντ.


Τώρα που μάθαμε λίγα πράγματα για αυτό το φαινόμενο στις κυρίες εκεί έξω, σας δίνω και μια συμβουλή: "Μην το πολεμάτε το παιχνίδι, οι άνδρες είναι παιδιά και σαν παιδιά που είναι, θέλουν να παίξουν".
 
Το παιχνίδι κυκλοφορεί κάθε χρόνο ανανεωμένο στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

Για φέτος, κάντε την υπέρβαση και κάντε το εσείς δώρο στο άλλο σας μισό. 
Κοιτάξτε τον στα μάτια και θα δείτε ένα παιδι να σας χαμογελά!

Κωνσταντίνος Λευκαδίτης
 klefkaditis@yahoo.com

2 σχόλια:

Maria Kok είπε...

Γιατι δεν γραφει ( ο κυριος Λευκαδιτης )και για το αταρι που το ηξερα κι εγω? ( κατι για ανταγωνιστες μου ειχε πει, αλλα δεν το καταλαβα.....)

Βίλυ είπε...

Θα του μεταβιβασω το αιτημα σας,φανατικη του θαυμαστρια!