Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Αν μιλούσαν οι άντρες...

Από το βιβλίο Αν μιλούσαν οι άνδρες του Κλινικού Ψυχολόγου Alon Gratch, Ph. D.

Ο Δρ. Άλον (ειδικευμένος να βλέπει άνδρες)αποκαλύπτει τις βαθύτερες ανησυχίες των επισκεπτών του για να ερμηνεύσει τον τρόπο που δρουν, φαντασιώνονται και προβληματίζονται οι άνδρες.

Ο Κάκτος

Ένας πελάτης μου, αφού τον είχαν απολύσει από την εταιρεία του-μια θέση που δεν του άρεσε εφόσον υποσυνείδητα την σαμποτάριζε-είδε ένα όνειρο για έναν κάκτο στην έρημο. "Ο κάκτος ήμουν εγώ", είπε αναλύοντας το όνειρό του, "μεταφυτευμένος από γόνιμο έδαφος σ' ένα γυμνό τοπίο που θα έπρεπε να επιβιώσω με τόσο λίγη τροφή". Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μ' αυτήν την ερμηνεία, όμως, αντίθετα με τον πελάτη μου, δεν ένιωσα λύπη για αυτόν. Ενώ είχε λόγους να ανησυχεί-είχε να ζήσει την οικογένειά του και ήταν απίθανο να βρει μια τόσο υψηλή θέση σε άλλη εταιρεία-εγώ είδα τον κάκτο σαν ένα άλλο πιο περίπλοκο σύμβολο. Ο πελάτης μου με την αυτολύπησή του τιμωρούσε τους άλλους-ήταν σαν να λέει μεταφοριά, "Εσύ μια βελανιδιά δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει να είσαι κάκτος". Η αλήθεια είναι ότι ο κάκτος επιζεί σε δύσκολες συνθήκες και προστατεύεται από τα αγκάθια του.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, του το είπα αυτό που σκέφτηκα παραπάνω για τους κάκτους, έστω κι αν η κατάθλιψη και το άγχος του που έχασε τη δουλειά του ήταν ειλικρινή. Η εμπειρία μού έχει δείξει ότι η καλύτερη στιγμή για να χτυπήσεις την αυτοκαταστροφικότητα στους άνδρες είναι όταν τους πετύχεις στις μαύρες τους-αλλιώς δεν σε ακούνε. Επίσης, λέγοντας τα πράγματα όπως είναι, αγγίζει τον ηρωικό τους ανδρισμό. Είναι παράξενο, αλλά αν τους επικρίνεις σε μια στιγμή αδυναμίας, στην ουσία τους στηρίζεις. Κι εκείνη τη στιγμή, όταν εκείνοι είναι στις μαύρες τους και δεν τους έχει απομείνει καμία ψευδαίσθηση, παραδόξως τους ενδυναμώνει να ακούνε ότι δεν είναι θύματα, αλλά ότι αυτοί τα έχουν μουσκέψει.
Όταν ο αυτοκαταστροφικός άνδρας πιάσει πάτο, είναι επίσης η καλύτερη στιγμή να σκήσετε την ακαταμάχητη επιθυμία σας να βοηθάτε τους άλλους. Όμως δεν πρέπει να ξεπεράσετε κάποιο επίπεδο παρέμβασης. Είναι ίσως βοηθητικό να προσφέρετε σε κάποιον το όνομα κάποιου θεραπευτή, αλλά όχι και να του τηλεφωνήσετε εσείς. Ίσως να είναι αρκετό να του προσφέρετε ένα μέρος να μείνει, αλλά όχι να του δώσετε χρήματα. Είναι βοηθητικό να του υπενθυμίσετε για μια φορά κάτι που ξέχασε, αλλά όχι και τη δεύτερη και την τρίτη. Αν του υπενθυμίσετε μια φορά ν' αλλάξει την καμένη λάμπα ίσως είναι καλό, αλλά να το κάνετε εσείς για αυτόν και μετά να παραπονιέστε, δεν είναι και τόσο γόνιμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: